Multa on kyselty paljon juttuja liittyen nykyiseen duuniini ja päätin jakaa ajatuksia aiheesta myös täällä. On kuitenkin hyvä muistaa, että mielipiteitä lentotyöstä on yhtä monta kuin alalla on ihmisiäkin. Jos mun kuitenkin pitäisi kuvailla lentokoneessa työskentelyä kolmella sanalla, mä todennäköisesti sanoisin työn olevan rankkaa, palkitsevaa ja hektistä.

Lentoemännän työ on aika fyysistä, kun otetaan huomioon, että kulutat suurimman osan ajasta jaloillasi ja lentokoneen putkea edestakaisin kävellen. Työpäivän aikana tulee myös nosteltua matkatavaroita, juostua asiakkaiden perässä kiikuttamassa sitä paikalle 10D jäänyttä lompakkoa, hytkyttelemässä vauvaa sillä aikaa, kun äiti laittaa tavaroita paikoilleen, kyykittyä jos jonkinlaisissa asennoissa, tehtyä sprinttejä korkokengissä ja jumppaamassa naamaa peilin edessä, kun hymy on kaksitoistatuntisen päivän jälkeen tiukassa. Aikaiset aamut, myöhäiset lähdöt ja aikaerot saattavat myös vaikuttaa työn kuormittavuuteen.

Toisin kuin Momondon radiomainoksessa, hotellista herääminen ei ole taivaallista vaan lähinnä pienimuotoinen sydäninfarkti. Useinkaan sitä ei herää edes yhdeksän tunnin unien jälkeen herätyskelloon, vaan kesken painajaisen paniikkiin siitä, että olet myöhästynyt paluulennolta ja kaverit ovat jättäneet. Sitä ennen kysytään itseltä, että mikä maa ja mikä valuutta, olenko lentokoneessa, hotellissa vai kotona. Sitten kun ollaan todettu, että ollaan vielä kohteessa ja ollaan varmoja siitä, etteivät kaverit jättäneet tälläkään kertaa, voidaan vilkaista kelloa ja huokaista, että vielä on aikaa nukkua. Sama limbo toistetaan kahdesta viiteen kertaan ennen kuin se herätyskello oikeasti soi ja alat silmät ristissä jumppaamaan tukisukkahousuja jalkaan. Ai että.

Työ on paitsi fyysisesti rankkaa, myös sosiaalisesti rankkaa. Yleensä, kun kaverit ovat normi päiväduuneissaan vapaalla, sä olet töissä ja päinvastoin. Tähän lisätään se fakta, että kaikilla alkaa olemaan omat aikuiset elämänsä, joten yhteisten näkemisten sopimisesta tulee Inceptionin kaltainen mindfuck ja lopulta epäillään jo omaa olemassaoloa sen sijaan, että saataisiin sovittua aika päiväkahveille. Asiakkaiden lisäksi koneessa vaihtuvat työkaverit. Joka ikinen päivä. Siinä on tietenkin puolensa ja puolensa. Hyvä asia on, ettei mun tarvitse kuluttaa edellistä vapaapäivääni stressiin siitä, että hitto kun joutuu taas katselemaan sen Riitta-Liisan naamaa. Mahtavaa puolestaan on se, että yleensä kollegat ovat aivan upeaa porukkaa ja aina jonkun kanssa mielenmaisemat kohtaavat. Tämä lentoromanssi kuitenkin päättyy yleensä lyhyeen eikä siihen hyvään tyyppiin törmääkään koneessa enää kuukausiin. Oikeastaan vuosiin. Tai koskaan. Onneksi eletään somen aikakautta ja toisen elämää pääsee seuraamaan ainakin Instagramista ja luodaan kaipailevia katseita toimistolla, kun taas heitetään vain yläfemmat ja lennähdetään eripuolille maapalloa.

Yksi mun lemppariasioista on se, miten tää työ vaikuttaa sun kroppaan. Aikaerojen sun muiden ansiosta pääkopassa on meneillään pieni väsymys ja sumu ihan 24/7. Sivuprofiili näyttää keskivartalon kohdalta siltä, kuin olisit synnyttämässä kaksoset seuraavalla viikolla, mutta todellisuudessa siellä painaa ne yöllä kello kahdentoista jälkeen syödyt illalliset. Illalliset, jotka ehdit hotkaista seisten viidessä minuutissa ja samalla asiakasta palvellen. Sitten joku toteaa, että no mitäs syöt siihen aikaan. Lennoilla on vähän sama meno kuin armeijassa; ikinä ei tiedä milloin seuraavan kerran syödään ja mitä syödään. Jetlag ei enää ole coolisti negatiivinen asia, josta postataan sosiaaliseen mediaan, vaan se on ihan arkipäivää, vähän samalla tavalla kuin vessassa käynti. Pidemmän lennon jälkeen on hyvä tottua myös lievään henkilökohtaiseen kriisiin, kun peilistä tuijottaa suoraan Walking deadin castingistä juossut tyyppi, aivot eivät osaa tehdä valintaa suomen ja englanninkielen välillä, joten tuloksena on hellyyttävää siansaksaa ja et ole ihan varma mikä päivä tänään on, mutta sillä ei oikeastaan ole edes väliä kunhan muistat, että kolmen nukutun päivän jälkeen matkustetaan taas.

Mutta, ei niin paljon huonoa, ettei jotain hyvääkin. Mä näen satoja asiakkaita päivittäin ja niiden joukossa on aina ihania kohtaamisia mielenkiintoisten tyyppien kanssa. Mä saan olla myös osana kauniita hetkiä, kun lentokentällä nähdään rakkaita pitkästä aikaa, koneessa matkustaa hääpari lemmenlomalle tai saan jonkun päivää hieman paremmaksi vain olemalla läsnä. Saan olla onnellinen myös mun kollegoista, jotka ovat upeita ja vahvoja tyyppejä, joiden kanssa saa nauraa ja nauttia joka päivä, vaikka ollaankin töissä. Ihan kiva plussa on myös se, että saan nähdä maailmaa joka viikko hieman lisää ja tutustua uusiin kulttuureihin sekä ihmisiin ympäri maailman. Tän työn kautta olen oppinut myös sen, kuinka ihanaa on, että sulla on koti ja ihmisiä, kenen luo on aina kiva palata. Työn tuomat edut lämmittävät myös mieltä ja kroppaa, kun vapailla on mahdollista bookata lento vaikka Rooman auringon alle hyvin pienellä rahallisella investoinnilla. Tarkoittaen tietysti sitä, että sen työreissun jälkeen jaksaa vielä innostua koneessa istumisesta.

Mulla ei myöskään tän yhdeksän kuukauden aikana ole ollut ainuttakaan huonoa päivää töissä. Kyllä, mua on ketuttanut ja väsyttänyt, kun on pitänyt lähteä töihin ja mulla on ollut myös haastavia asiakkaita, mutta silti töissä on aina ihan tajuttoman kivaa. Lentokoneesta tuijoteltuihin auringonnousuihin ja -laskuihin ei ikinä kyllästy ja kohteissa löytää aina jotain uutta. Kollegoita en voi kehua tarpeeksi, koska he tekevät tästä duunista mahtavan. Suomalaisten lisäksi meillä on duunikavereita ympäri maailmaa, joten maailmankuvaa pääsee kasvattamaan joka päivä, kun opitaan uusia asioita.

Jokaisessa työssä on hyvät ja huonot puolensa, mutta loppupeleissä tärkeintä on se, mitä hyvää se duuni tuo sun elämään. Jos tekisin töitä ainoastaan rahan takia, keksisin jo heti huomenna kourallisen helpompia ja vähemmän kuormittavia kellokortti töitä. Mut just tällä hetkellä saan työltä vähän enemmän kuin mitä se ottaa.

Jos sulla on kysyttävää mun työstäni tai haluat muuten vain tietää lisää, laita ihmeessä viestiä sillä meillä on tälläkin hetkellä haku auki!

Ihanaa päivää raksut,

xxx

Katso myös nämä